• In Memoriam Gert Wit

• Op 24 maart j.l. is Gert Wit op 73 jarige leeftijd plotseling overleden. Wie was hij? Gert was in lang vervlogen tijden de keeper van Berkhout 1 en hij was zo goed om deze kwaliteit door te geven aan zijn dochter Cora, die in het latere kampioenselftal van de Berkhout dames met veel elan ook het doel bewaakte. Later hanteerde hij met kennis van zaken de vlag als er geen grensrechter bij de dames beschikbaar was en was ook begeleider..

De sportieve kwaliteiten kwamen verder naar voren in zijn andere tak van sport: het schaatsen. Na 25 jaar schaatsen op de Weissensee vond hij het afgelopen winter een mooi moment om daarmee te stoppen. Zo'n schaatstocht doe je niet zo maar, dat vergt gedegen training en dat deed Gert drie keer per week op de Westfries in Hoorn.

Bij de wedstrijden van Berkhout 1 kon het vaak gebeuren dat er een karakteristieke verschijning op een snelle racefiets kwam kijken, bij thuiswedstrijden bleef de fiets dan onder de eigenaar tijdens de wedstrijd, het zal geen goedkope geweest zijn en ik dacht er geen moment aan om daar wat van te zeggen, je kent je vrijwilligers of niet.

Gert was bij Toerclub Le Champion een gewaardeerde vrijwilliger en toen die activiteiten kwam stil te vallen door corona, meldde hij zich spontaan aan bij onze maandagochtend schoonmaakploeg, waar hij zeer dankbaar ontvangen werd.

Hij kwam altijd over het A-veld naar de kantine gelopen en deed dat met een doel: een spiedende blik over het veld zette hem zo nodig op ondergrondse activiteiten van een of meer mollen. Het vangen van deze liefhebbers van voetbalvelden was zijn specialiteit en zelfs de hardnekkigste exemplaren moesten er uiteindelijk toch aan geloven.

Op maandag 21 maart maakten we zoals altijd de kleedkamers schoon, waarbij de hogedrukspuit zijn favoriete wapen was. Voor maandag 28 maart had Gert zich afgemeld, maar dat het begin van de lente ook het einde van onze samenwerking zou betekenen, konden we natuurlijk niet vermoeden.

VV Berkhout verliest in Gert Wit een toegewijde supporter, vrijwilliger en oud keeper. Voor hem te hopen dat ze in de hemel ook over ijsbanen beschikken.

Peter Kroon.