• In Memoriam Henk de Weerd

• Op Paaszaterdag heeft het dorp Berkhout op een zeer waardige, respectvolle wijze afscheid genomen van Henk de Weerd. Op veel te vroege leeftijd overleed Henk op 4 april als gevolg van het virus dat de hele wereld in zijn greep heeft.

Als fotograaf was Henk jarenlang verbonden aan het Dagblad van West-Friesland. Logisch dus dat deze krant volop aandacht schonk aan zijn professionele loopbaan.

Nu zou ik graag even willen inzoomen op de voetballoopbaan van Henk. Henk is jarenlang lid geweest van onze vereniging. “Vanaf de welpen tot aan de veteranen”, meldde een van mijn informanten. De archieven van onze vereniging zijn niet zo gedetailleerd, maar dat zal dan toch gauw zo’n 40 jaar zijn geweest.  In ieder geval stopte Henk met voetballen een paar jaar voor zijn 50e verjaring.

“Wat voor voetballer was Henk” vroeg ik aan mijn informanten. De ene had het over een slimme, lichtvoetige spits met een grote focus op de goal, de ander had het over een technisch begaafde middenvelder.
    Laat ik deze twee bewogen beelden maar even scherpstellen: Henk was waarschijnlijk een speler die handig tussen de linies speelde. Blijkbaar had hij een goed oog voor de ruimte waarin hij zich bevond.

Men was zeker wel eensluidend over het feit dat Henk een prettige voetballer was. Geen fanaticus die alles uit de kast haalde om te winnen, maar iemand waarbij het plezier voorop stond. En het plezier in het voetballen begon voor Henk natuurlijk al in de kleedkamer. Samen met Jan Braas was Henk degene die het begrip kleedkamerhumor in ere hield.  Later vormden Henk en Jan een komisch duo dat veelvuldig de feestvreugde wist te verhogen.

Henk’s liefde voor plezier en gezelligheid wordt ook onderstreept door zijn organiserende rol (samen met Dries Veld) bij de vele uitjes die het veteranenteam in die tijd beleefde. Die uitjes kenden nogal uiteenlopende bestemmingen zoals bijvoorbeeld Terschelling, Parijs, Doornwerth, Engeland, Giethoorn. Maar wat hebben ze daar een lol gehad. Dat kon je met een gerust hart overlaten aan Henk.

Nadat Henk stopte als actieve voetballer verdween de vereniging niet uit zijn vizier. Integendeel. Henk werd een zeer trouwe fan van het vlaggenschip. Als het werk het toeliet, bezocht hij de thuis- en uitwedstrijden van het eerste.  Vorig jaar bezocht ik op een gure middag de uitwedstrijd in Aartswoud. Henk zat de eerste helft kou te lijden op het enige supportersbankje, de tweede helft ging zijn voorkeur (en die van Gerard Kollis) uit naar de oubollige kantine. Dat was Henk ten voeten uit.

Vanaf het moment dat zijn gezondheid hem in de steek liet, kwam Henk op zijn Solex naar de thuiswedstrijden. Soms zaten zijn vaste drinkebroeders al aan de bar als ze Henk -geoorloofd- aan zagen komen rijden over het pad. Ongetwijfeld dachten ze op dat moment: “we gaan een gezellige middag tegemoet!” En ze hadden altijd gelijk.

Relatief kort na het overlijden van Peter Bierhaalder moet de vereniging nu ook verder zonder de markante Henk de Weerd. Een enorm groot gemis!

Wij wensen familie en vrienden veel sterkte in deze zware periode.

Namens voetbalvereniging Berkhout,
    Rene.

• Henk de Weerd (boven, tweede van links) - 11 juni 1967 - Aspirantendag Alkmaar

• Henk de Weerd - 8 maart 2015 - Rokerspauze na Berkhout -Always Forward (uitslag 3-0)